Select Language

PUBLICATIONS

RECOGNISING OUTSTANDING ACHIEVEMENTS IN ENERGY

The Global Energy Prize annually honors outstanding achievements in energy research and technology from around the world that are helping address the world’s various and pressing energy challenges.

International hæder til nordjysk professor

Torsdag modtog Frede Blaabjerg fra Aalborg Universitet den prestigefyldte videnskabspris Global Energy Prize. Prisen hædrer fremtrædende forskning inden for vedvarende energi.

Den anses for at være en af verdens 99 største videnskabspriser og går under kategorien ”mega prize”.

Global Energy Prize er en hæder til fremtrædende forskning inden for vedvarende energi, og torsdag kunne en nordjysk professor modtage den prestigefyldte pris.

Ved en ceremoni i Moskva fik Frede Blaabjerg fra Aalborg Universitet overrakt den internationale hæder af den russike energiminister Alexander Novak.

Professor Frede Blaabjerg har modtaget prisen for sit bidrag til forskningen i effektelektronik, som åbner muligheder for implementeringen af vedvarende energi. Prisen er også tildelt den amerikanske forsker Khalil Amine for sit bidrag til effektiv teknologi inden for elektrisk energilagring.

- Teknologierne udviklet af dette års to prismodtagere løser de mest presserende infrastrukturelle udfordringer inden for industrien relateret til energiintegration og energilagring. Teknologierne hjælper os ikke kun med at nå vores mål inden for udvikling af bæredygtig energi – vigtigst af alt tillader de os også at bringe lys og varme til vores hjem, og bidrager til at bringe elektrisk energi til fjerntliggende områder, sagde Ruslands energiminister Alexander Novak ved overrækkelsen.

En af de førende i verden
Til daglig er Frede Blaabjerg professor ved institut for energiteknik på Aalborg Universitet, og han betegnes som en af de førende forskere i verden inden for sit felt. Han står bag en række opfindelser, som øger energieffektivitet og som benyttes til blandt andet opvarmning, ventilation og aircondition systemer. Ligeledes har Frede Blaabjerg udviklet teknologier som reducerer omkostningerne af sol- og vindkraftværker.

- Jeg vil gerne takke komitéen for the Global Energy Prize Award for anerkendelsen, og for at sætte fokus på at elektrisk energioverførsel og effektelektronik er særdeles vigtig teknologi for at skabe en moderne og mere bæredygtig verden, siger Frede Blaabjerg.

Årets modtagere af Global Energy Prize er udvalgt af Global Energy Prize komitéen blandt 39 kandidater fra 12 lande. Med prisen følger knapt 4 millioner kroner, der deles af de to prismodtagere.

Kilde: https://www.tv2nord.dk/artikel/international-haeder-til-nordjysk-professor

Developed by Brickwall